Περί αισιοδοξίας


" O απαισιόδοξος βλέπει δυσκολίες σε κάθε ευκαιρεία
και ο αισιόδοξος βλέπει ευκαιρείες σε κάθε δυσκολία".


" Η αισιοδοξία μεταμορφώνει τις προκλήσεις σε ευκαιρείες,
ενώ η απαισιοδοξία τις μετατρέπει σε παγίδες"

7 σχόλια:

Matziris Kostas - δάσκαλος είπε...

Οι ωραίες σου φράσεις μου έδωσαν ττην ιδέα να τις μοιραστώ με τη μικρή μου κόρη , που ετοι μάζεται να δώσει εξετάσεις για τις πανελλαδικές. Σ' ευχαριστώ!!

ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΛΠΙΔΑ είπε...

Πόσο χαίρομαι, που οι φράσεις αυτές, αν και δεν μου ανήκουν, χρησίμευσαν κάπου.!

Εύχομαι καλή επιτυχία στην κόρη σου!

evi είπε...

Φωτεινή Ελπίδα πραγματικά με το πέρασμά μου από το blog σου με άγγιξε η αισιοδοξία.Πολύ όμορφο,θα σε "παερακολουθώ".

ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΛΠΙΔΑ είπε...

Χαίρομαι για αυτό αγαπητή evi..
Που πιάνει τόπο το μπλογκ μου..
Καλή συνέχεια να έχεις!

Σωκράτης Ε. Αντωνακάκης είπε...

Η αισιοδοξία, αντίθετα με την απαισιοδοξία, είναι μια ψυχική διάθεση που βλέπει τα πράγματα και τα γεγονότα από την καλή τους πλευρά και ελπίζει ότι όλα θα πάρουν καλό τέλος. Η απαισιοδοξία, αντίθετα, αρνιέται κάθε ελπίδα και πιστεύει ότι όλα θα έχουν το χειρότερο τέλος.
Τόσο η αισιοδοξία, όσο και η απαισιοδοξία αποτέλεσαν αντικείμενα έρευνας της φιλοσοφίας. Οι διάφορες φιλοσοφικές τάσεις ερμηνεύουν διαφορετικά την αισιοδοξία ή την απαισιοδοξία και υποστηρίζουν μία από τις δύο. Παραδείγματος χάρη ο χριστιανισμός κηρύσσει την αισιοδοξία και την ελπίδα για θεϊκή βοήθεια, που βασίζεται στη θεία Πρόνοια.
Γενικά, η αντίληψη περί αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας είναι στενά συνδεμένη με τις περί κόσμου και ύπαρξης αντιλήψεις του κάθε φιλοσοφικού συστήματος. Όσοι παραδέχονται ότι ο κόσμος συνεχώς εξελίσσεται και πηγαίνει προς το καλύτερο αναμφισβήτητα υποστηρίζουν την αισιοδοξία. Ένας από αυτούς ήταν και ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης καθώς και οι νεότεροι φιλόσοφοι Καντ, Χέγκελ και Φίχτε.
Αντίθετα, άλλες φιλοσοφικές θεωρίες πιστεύουν ότι η αισιοδοξία είναι καταστροφική για τον άνθρωπο, γιατί ποτέ δεν μπορεί να προβλέπει τι θα γίνει. Αυτή την αντίληψη ακολουθεί ο φιλόσοφος Νίτσε. Ο βουδισμός παρουσιάζει απαισιοδοξία° λέει ότι ο πόνος είναι κάτι το αναπόσπαστο από την ύπαρξη και ότι ο πόνος προέρχεται από την επιθυμία. Ο φιλόσοφος Σοπενχάουερ, ο κυριότερος φιλόσοφος της απαισιοδοξίας, λέει ότι τα πάντα στον κόσμο εξαρτιούνται από τη θέληση, άρα όλα στον κόσμο υποφέρουν.
Γενικά η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάθε ατόμου και είναι καταστρεπτικά, όταν είναι απόλυτα. Βασικά, όμως, ξεκινούν από μία γενική θεώρηση και αντίληψη για όλα τα πράγματα.
Βέβαια η μόνιμη αίσθηση της αισιοδοξίας στην ουσία είναι ψευδαίσθηση. Η συνεχής αίσθηση της απαισιοδοξίας είναι κατάθλιψη.
Είναι συνεπώς φυσιολογικό να είμαστε που και που αισιόδοξοι και που και που απαισιόδοξοι... ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ.

Irini είπε...

Λοιπόν δεν μπορώ να σου περιγραψω ποσο χαιρομαι που ανακαλυψα το μπλογκ σου. Σημερα εγινε κατι που με στεναχωρησε ιδιαιτερα και διαβαζοντας ολες σχεδον τις ελπιδοφορες σου αναρτησεις, μου εφτιαξες κατα πολυ την ψυχολογια. Να'σαι παντα καλα σου ευχομαι...

hamomilaki. Gr είπε...

Ωραία λόγια Καρπαθάκι, και μόνο που τα διαβάζει κανείς γεμίζει Ελπίδα.

Ευχαριστούμε :-)